Kolonlar, yapıların en önemli taşıyıcı elemanlarından biridir. Çatı ve kirişlerden gelen yükleri alıp temellere ileten yapılardır. Kolonların boyutları, üzerlerindeki yüklerin değerine ve yatay kuvvetlere (örneğin rüzgar veya deprem etkileri) bağlı olarak belirlenir. Sismik faaliyetlerin sık yaşandığı ülkemizde, jeolojik konum nedeniyle kolonlar sık sık zarar görebilir. Bu nedenle, potansiyel olarak zarar görebilecek ve bina güvenliğini tehdit edebilecek kolonların güçlendirilmesi gereklidir. Kolon güçlendirme işleminin temel amacı, kolonun kesme mukavemetini ve eğilme momentini artırmaktır.
Betonarme güçlendirme, binalardaki kolonların hasar düzeyi göz önüne alınarak ve diğer güçlendirme yöntemleriyle düzeltilmeyecek durumdaysa tercih edilir. Maliyet açısından diğer güçlendirme yöntemlerine göre yüksek olabilir. Eğer binanın güçlendirme maliyeti, yeniden yapım maliyetinin %30'unu aşıyorsa, yeniden yapım düşünülmelidir.
Betonarme mantolama, kolonlara uygulanan yaygın bir güçlendirme yöntemidir. Kolonun içindeki konumuna bağlı olarak, bir veya dört tarafında betonarme mantolama yapılabilir. Pas payı ve yüzey pürüzlülüğü temizlenerek betonarme mantonun uygulaması yapılır. Alt kat döşemesinden üst kat döşemesinin altına kadar betonarme mantolama uygulanır, mantolama kalınlığı genellikle minimum 100 mm olup, donatıların katlar arasında sürekli olması gerekir. Kolonun alt ve üst uçları arasındaki sarma bölgeleri deprem yönetmeliğine göre belirlenir. Kolon boyunca dağıtılan etriyeler, çirozlar veya spiraller arasındaki mesafeler, kolonun enine kesit boyutlarına bağlı olarak belirlenir.
Kolonların güçlendirilmesi ve onarımında en önemli nokta, yükün mevcut eski bölümden kolona aktarılmasıdır. Eski ve yeni betonun birleştirilmesi, yeni boyuna donatının ve eski boyuna donatının ankraj işlemi bu sürecin önemli adımlarındandır. Bu yöntem, kolonun eksenel yük kapasitesini, sismik performansını ve eğilme kabiliyetini artırarak bina güvenliğini sağlamayı amaçlar.
Bina çevresinde veya içinde seçilen yerlerde büyük boyutlu yeni perde duvarların yapımı, yapıların sismik performansını artırabilir. Yeni elemanlar, mukavemet, rijitlik ve süneklik açısından önemli iyileştirmeler sağlar. Bu yöntemin büyük bir avantajı, yeni elemanların büyük boyutları ve yüksek rijitlikleri nedeniyle mevcut hafif takviyeli elemanlara olan ihtiyacın azalmasıdır.